Skip to content

Det værste og det bedste er at vælge den næste

Når jeg lukker en bog for sidste gang, er mit hoved fyldt af tanker, hvis ellers bogen har passet til mig. Det er en dejlig fornemmelse af eftertænksomhed, som jeg lige må bearbejde. Jeg går og drøvtygger tankerne en tid, men der går ikke længe, ofte kun et par timer, før jeg glæder mig til næste læseeventyr. Eller rettere; i første omgang glæder jeg mig til at beslutte, hvad næste læseeventyr skal være.

Jeg går til min bogreol, sætter den læste bog på plads (naturligvis på dens rette plads, jeg sorterer efter forfatternavn) og så lader jeg langsomt blikket glide over de mange bogrygge med deres kulørte løfter om fantastiske rejser ind i fantasien. Min opmærksomhed fanges hurtigt af en bog, der giver de rette sommerfugle i maven. Men så dukker endnu en fristende titel op, og endnu en, og endnu en, og hver af dem er endnu mere hemmelighedsfuld lokkende end den forrige. I det øjeblik er jeg overbevist om, at bøgernes omslag er brudeslør, der alle rummer en hemmelig skat af skønhed.
Jeg kan kun læse én af gangen, og det virker pinefuldt urimeligt at skulle vælge.
Der er der, panikken sætter ind!
Alligevel synes jeg det øjeblik er noget af det skønneste ved at være bibliofil. Netop i det glimt står alle døre åbne, og hver eneste bog tilbyder nye uforudsigelige oplevelser og indsigter.
Men hvordan vælger man så den næste bog, når der udgives tusindvis af fantastiske danske bøger hver år? Tager man bøger med, der er oversat til dansk, eller engelske og tyske bøger, så er mængden af mulige læseeventyr svimlende fantastisk.
Hvordan vælger man så?

Tja, der er mange strategier. Nogen har en liste af bøger, de vil læse, og den liste har det med at vokse i det uendelige, langt hurtigere end man kan nå at læse bøgerne. Resultatet er, at man har en liste, hvor alle de bøger, der står øverst, er nogen man virkelig gerne ville læse sidste år, eller for fem eller ti år siden. Man kan i stedet tage fat på listen nedefra, og den teknik er meget beslægtet med intuition-teknikken, hvor man vælger den bog, man brænder for netop i det øjeblik.
Men så kommer tvivlen; hvad hvis du vælger den forkerte bog? Så vanker der mange timer med at kæmpe sig gennem en dårlig læseoplevelse, især hvis du er typen, der ikke kan finde ud af at droppe en bog, der ikke passer til dig.

Det er derfor, nogle læsere opfinder systemer at læse efter. Så slipper man for alle overvejelserne om, hvorvidt man har valgt den rette bog. Nogle læser alle værker af en bestemt forfatter i rækkefølge efter udgivelse, andre læser romaner, der har vundet en bestemt pris som De Gyldne Laurbær, Glasnøglen eller en Hugo eller Nebula Award. Andre igen læser efter et bestemt emne, for eksempel at læse en biografi om hver enkelt amerikansk præsident i rækkefølge.
Selv har jeg min bøger registreret i programmet Evernote, så jeg kan søge mig frem til mit næste læsefix. Jeg kan for eksempel søge på en genre og ”ulæst,” og så har jeg en liste over alle mine bøger i den genre, jeg endnu ikke har læst.
Derfra har jeg ingen strategi, og så sætter spekulationerne ind igen.
Hvis du også ofte er i tvivl om, hvad du skal læse næste gang, så kan jeg anbefale Københavns bibliotekers podcast BogDate, eller hvis du er til engelske bøger, og kan udholde nogle husmoderreklamer, den amerikanske podcast What Should I Read Next med Anne Bogel.

Få “Bogslugerens guide til det gode læseliv” på email ganske gratis.

Den lille guide til mere læseglæde indeholder:
*Få læst mere i hverdagen
*Hjælp dit barn til at læse mere
*Få styr på bogsamlingen
Samtidig får du fremover det bedste fra Bogslugerens blog, og du kan altid melde dig fra igen.


Published inDin bogsamlingLæseglæde

Be First to Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *