Skip to content

Det er løgn, at du ikke har tid til at læse

Det er løgn, at du ikke har tid til at læse

Hvis man er glad for bøger, sniger de sig ind i hverdagens samtaler. Hverdagssituationer minder en om en scene i en roman, et praktisk problem får dig til at komme i tanke om en bestemt selvhjælpsbog, og i snakke om samfund og historie graver du viden frem fra en biografi, du læste for år tilbage.
Sådan kommer man i tanke om en dejlig læseoplevelse, som man deler med dem omkring sig ved at udbryde: “Ej, det var en fed bog! Har ud læst den?”
Langt oftest vil svaret selvfølgelig være nej. Der er så vidunderligt mange skønne bøger, så sandsynligheden for at man har læst de samme bøger er ikke stor. Men det interessante er den sætning, der lidt undskyldende ofte følger efter: “Jeg har simpelthen ikke tid til at læse.”
Det er en ærlig sag, at man ikke har tiden til bøger. Problemet er bare, at for langt, langt de fleste menneskers vedkommende, er det ikke sandt.

Skærmene stjæler vores tid

De fleste mennesker bruger ufatteligt meget tid på deres mobil. Tiden går med sociale medier, småspil og kommunikation med venner. Desværre er mange af aktiviteterne på mobilen halvhjertede. Vi scroller lidt formålsløst gennem et feed på et socialt medie, spiller et spil, der er mere tidsfordriv end udfordring, og har snakke med vennerne, som aldrig rigtig når i dybden. Pludselig er der gået en masse tid, og vi spørger os selv, hvad vi egentlig fik ud af tiden på mobilen. Det giver måske en umiddelbar dopaminindsprøjtning at være på mobilen, men kort efter føles tiden på skærmen som spildt. I Datahelten skrev jeg om, hvor ufatteligt dygtige IT-giganterne er til at manipulere os til at blive hængende online.
Samtidig vil rigtig mange mennesker gerne læse mere, fordi det at afslutte en skøn roman eller en interessant faglitterær bog giver os en fornemmelse af at have brugt tiden godt, at have vokset en smule som mennesker og at have udført en lille bedrift. Læsetiden giver for mange en længerevarende glædesfølelse end tiden på mobilen.

Sluk og læs

Men hvordan får vi konverteret noget af al den tid, vi bruger på mobilen, til læsetid? Her er fire gode begynderråd til at få skåret ned på mobiltiden, så der er mere tid til bøger, hvad end du er til papirbøger, e-bøger eller lydbøger.

1) Sluk dine notifikationer
Apps er designet til at stjæle så meget af din tid og opmærksomhed som overhovedet muligt, fordi de tjener penge, hver gang du åbner appen og bliver serveret for reklamer ved siden af det egentlige indhold. Derfor bruger de alle tricks for at få dig til at åbne deres app igen og igen. Her er et af de vigtigste våben i kampen om din opmærksomhed notifikationerne. Det er meget svært at modstå fristelsen for at se, hvad der gemmer sig af nyheder bag en notifikation. Vi må lige åbne og se, hvem der har skrevet til os, hvad der er af breaking news eller hvilke nye varer, der er kommet til salg. Når vi trykker på appen, får vi et lille dopaminboost, og inden vi får set os om, er der gået en masse tid. Det kan du undgå ved at slå notifikationerne fra på mobilen. Så bliver du ikke så let fristet, og du vil opdage, at du ikke går glip af noget væsentligt. Og haster det virkeligt at få fat i dig, skal venner og familie nok finde ud af at ringe til dig.

2) Slet dine sociale medier
Der kan gå virkelig meget tid med lige at tjekke sociale medier på telefonen. Men hvor ofte har du egentligt behov for at være på sociale medier? Prøv at slette appen og gå på via en computer i stedet. Langt de fleste mennesker vil opdage, at de sagtens kan undvære de sociale medier i hverdagen, og at det giver en masse tid til andre aktiviteter. Kan du ikke få dig selv til at slette de sociale medier helt, så læg ud med at placere dem så utilgængeligt så muligt på mobilen. Måske i en særlig mappe på den fjernest skærm, så du skal bladre hen til dem bevidst i stedet for at de er helt tilgængelige konstant og bliver trykket på bevidstløst.

3) Tag ikke mobilen med på toilettet
Du kan sagtens klare, hvad end du skal derude, uden en mobil. Det eneste du får ud af at have mobilen med, er at det tager længere tid, end det behøver. Kan du ikke undvære underholdning så længe, er det oplagt at vænne sig til at tage en bog med på det lille hus.

4) Fortæl det til dine venner og familie
Fortæl dine venner og familie, at du har taget disse tiltag. Så ved de, at der er en grund til, at du ikke lige svare på en SMS eller en sjov kattevideo med det samme. At andre ved det, giver også en ekstra motivation for at holde fast i det nye gode vaner.
Har du mod på mere, er her 6 gode råd til at få læst mere i hverdagen.

Få “Bogslugerens guide til det gode læseliv” på email ganske gratis.

Den lille guide til mere læseglæde indeholder:
*Få læst mere i hverdagen
*Hjælp dit barn til at læse mere
*Få styr på bogsamlingen
Samtidig får du fremover det bedste fra Bogslugerens blog, og du kan altid melde dig fra igen.


Published inLæseglæde

Be First to Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *