Mange af os går rundt med en følelse af aldrig at få læst nok. der er tonsvis af fantastiske bøger derude, og selv hvis vi satte os ned og læste dagen lang, ville vi alligevel aldrig nå igennem en brøkdel af verdens vidunderlige værker.
Og selv når vi får læst, irriterer det os, at vi er så lang tid om det, og at vi laver overspringshandlinger og spilder tiden på alverdens ting, der kunne være brugt på læsning. Igen og igen falder vi i søvn med en roman på natbordet med bogmærket stukket ind på side tyve som en konstant påmindelse om vores manglende evne til at fokusere på læsningen, selvom vi ved, at den på lang sigt giver os større glæde og en rigere fornemmelse af fordybelse end de spil, serier og ligegyldige samtaler på sociale medier, vi klatter tiden væk på. Hvorfor går det sådan, når vi egentlig har et dybfølt ønske om at få læst noget mere?
En af forklaringerne er, at det er hårdt at læse. Uanset at vi elsker det og får stor nydelse ud af det på den lange bane, så kræver det tålmodighed, viljestyrke og fokus at få læst regelmæssigt. Man kan bilde sig selv ind, at man simpelthen ikke har tid til at læse romaner, og det er der mange, der gør, men det er en belejlig løgn. Ingen har så lidt tid, at de ikke kan få læst dagligt, for det kræver kun 10 minutter her og der, hvis man ellers prioriterer det. Sandheden er for langt de fleste, at læsningen bliver skubbet til side af frygten for at gå glip af noget på sociale medier, mens man læser, eller af den dårlige samvittighed over ikke at få brugt tiden på “noget fornuftigt” (hvorefter man uden at blinke kværner 4 afsnit på Netflix).
Vores hjerne arbejder imod os i vores forsøg på at få læst mere i hverdagen, fordi det er et stykke arbejde, der først giver afkast på lang sigt. Derfor har de fleste brug for nogle faste rutiner for at få læst i hverdagen. Her er mine:
1. Brug pauserne
Hverdagen byder på mange små pauser – i bussen, på toilettet, mens man venter på en aftale osv. Gør det til en vane at gribe bogen, så snart sådan en pause opstår. Mange vil sige, at de ikke kan koncentrere sig om af få læst, når der er forstyrrelser omkring dem eller de ikke ved, hvornår de bliver afbrudt. Det er også sandt for de fleste, men det er en vanesag. Hvis du vænner dig til at læse i små etaper, vil du snart kunne æde et kapitel, mens svigermor er på toilettet.
2. Vær beredt!
Det gode gamle spejderråd gælder også i romanernes verden. Vær klar når læsepauserne opstår. Sørg for at have din bog med dig alle vegne, hvad enten du læser fysiske bøger, eller du læser på en digital platform eller du er til lytteratur. Personligt har jeg en bogholder, der lige kan rumme en roman (jeg er håbløst forelsket i den fysiske bog), som jeg altid har med mig på farten.
3. Gå i seng med din læsning
Alle eksperter på området siger, at det er usundt at se skærm lige inden man sover, men derimod sundt at læse. Det er da en fantastisk nyhed for os, der gerne vil læse mere. Sørg for at holde fjernsynet slukket, når du ligger i sengen (det bedste er, hvis det slet ikke er i soveværelset). Så får du tid til læsning, og du vil opdage, at det er en rigtig behagelig måde at falde i søvn. Mange siger, at de ikke kan læse, når de ligger i sengen, fordi de simpelthen falder i søvn. Men det er jo også meningen! Og efterhånden vil også evnen til at læse længere i senge blive bedre.
4. Gå i læsegruppe
Læsegruppe, bogklub, læsekreds – kært barn har mange navne, men vi taler om mennesker der mødes og snakker om romaner, de har læst. Man læser bogen hver for sig, ofte én roman om måneden, og så mødes man og snakker om den. Det er meget givende, fordi bøgerne folder sig ud på en helt anden måde, når man får talt om dem, end når man sidder med dem alene. Ofte er de arrangeret af et bibliotek, men det behøver de ikke være. Alle kan starte en læseklub, og måske vil dine veninder synes om udfordringen. Den er da rarere end den 1/2 maraton, som I alligevel ikke får gennemført.
5. Gør det til en udfordring
Sæt dig et læsemål og registrer dine fremskridt. Man kan gøre det i noget så simpelt som en note på mobilen, føre en elegant, hjemmelavet læsedagbog eller bruge en af de digitale løsninger som for eksempel Goodreads, der er en digital bogreol, hvor man kan sætte sig læsemål (gør du det, så kig forbi hos mig her: https://www.goodreads.com/author/show/19256017.Benjamin_Lamberth Jeg vil gerne hjælpe dig i gang 🙂 )
6. Sluk!
Skærmene sluger ufatteligt meget tid for mange af os, hvad enten det er streaming, sociale medier, spil eller ligegyldige chats og diskussioner med vildtfremmede internetkrigere, tiden går med. Al den tid går fra læsningen, og med en IT-giganternes kæmpe investeringer i at gøre os afhængige af skærmene, kan det være rigtig svært at få slukket. Men gør det, og gør det nu.
Skulle du nå en sidste ting, inden du kvæler computeren eller mobilen og kaster dig over bøgerne, så kig eventuelt på min roman, Datahelten, om hvordan vi allesammen bliver manipuleret til at spilde alt for meget af vores liv foran skærmene.
Rigtig god læselyst!
[…] Få læst mere i hverdagen […]