Skip to content

Sådan laver du et bogskab, der får hundredvis af besøgende

Sådan laver du et bogskab, der får hundredvis af besøgende

Fem trin til et velbesøgt bogbytteskab:

1) Anskaf et skab der kan tåle at stå udendørs.

2) Lav et skab med to rum: ét til byttebøger og ét til nye donationer, så du kan sortere i donationerne, inden de kommer i skabet.

3) Beslut dig for, hvilke typer bøger, der skal være i dit bog(fælles)skab. Vælg den type bøger, du selv brænder for, så skal de nok formere sig, og det bliver en fornøjelse at se donationerne tikke ind.

4) Fyld skabet op med bøger fra din egen samling (Jeg ved, det gør ondt) og med bøger, du køber billigt på loppemarkeder. Her må du ikke være fedtet. Hvis folk skal vende tilbage til dit skab og selv donere bøger, skal de fra start finde bøger, der er værd at tage med hjem. Du kommer ikke i gang, hvis du kun har slatne paperbacks fra 70’erne i din startpakke.

5) Gør opmærksom på dit skab i facebookgruppen for dit lokalområde eller med det lokale hashtag på Instagram. Du kan også sende en pressemeddelelse til de lokale medier. Her er den, jeg brugte, som du er velkommen til at bruge som skabelon:

Hvis du er som mig, kan du ikke lade være med lige at skulle tjekke bøgerne i de små, gratis bogskabe, der er dukket op hist og pist de senere år. Jeg skal altid lige se, om jeg kan gøre et fund, og som regel kommer jeg derfra med et par nye titler under armen. Jeg er vild med ideen om at dele læseoplevelser, og efter at have plyndret bogskabe, hvor end jeg kom frem i årevis, måtte jeg selv bidrage til festen ved at lave mit eget bogbyttefællesskab. Allerførst gik jeg på jagt online efter billeder af bogskabe, jeg kunne blive inspireret af. Det viste sig, at der findes et hav af smukke og kreative bogskabe spredt over hele kloden.

Det begyndte med et kaninbur
Først gik jeg på jagt efter et skab, der kunne stå udenfor mit hus og indeholde bøger. Jeg måtte snart indse, at der er masser af gode bogskabe, men meget få, der kan tåle at stå udendørs året rundt. Derfor måtte jeg tænke i alternativer. Min først løsning blev et kaninbur fundet på den blå avis, som jeg havde et værre mas med at rense (kaniner er nogle grise), male og sætte plexiglas i, så bogskatten kunne stå tørt og sikkert. Endelig var mit bogskab færdigt, og så manglede jeg bare noget indhold.

Hvilket slags bogfællesskab vil du skabe?
Jeg måtte fra start tage en beslutning om, hvilke typer af bøger, jeg ville have i mit skab, og jeg har da også sidenhen erfaret, at den type bøger, jeg lader stå i skabet, også er den type bøger, der bliver doneret. Det må være fordi, at de læsere, der finder noget de kan bruge i skabet, selv vender tilbage og donerer flere bøger af samme type. Jeg besluttede mig for, at mit skab skulle være til romaner. Altså ingen børnebøger, faglitteratur og opslagsbøger. Det valgte jeg, fordi mit hjerte brænder for romanen, men du kan gøre noget andet i dit bytteskab. Det ville da være skønt at se et kreativt bogbytteskab fyldt med farverige børnebøger, fagbøger om kreative sysler eller noget helt andet. Bare du tager beslutningen fra start, så skal der nok blive doneret flere bøger af den type, du satte i skabet som din “startsamling”.

Jagten på det første læs bøger
Jeg donerede med et hjertesuk nogle titler fra min egen bogsamling, for det var da kun rimeligt, at jeg ofrede lidt for sagen efter at have gået på rov i andre bogelskeres bøger i så mange år. Men selvom kaninburet ikke var så stort, havde jeg brug for mange flere bøger. Så var der ikke andet at gøre, end at gå på jagt på loppemarkeder, hvor jeg kunne finde gode, billige bøger, så jeg snart havde en pæn samling at starte skabet med uden at være blevet ruineret.

Mit bogskab i lokalavisen

At kuratere bøgerne
Jeg besluttede fra start, at jeg ville have to rum i mit bogskab. Ét til byttebøgerne, og ét til nye donationer. Det har den fordel, at jeg kan sortere i bøgerne, inden de kommer i skabet. På den måde får jeg sorteret ud i mærkelige donationer som forældede fagbøger (Kom nemt i gang med EDB), mystiske håndbøger, gamle undervisningsmaterialer og alt det andet, der kommer ind sammen med de gode donationer, og som kan rode dit skab til og gøre det uattraktivt at besøge for bogelskerne.

De første donationer
Så var det bare at fylde bøgerne i skabet og gøre verden opmærksom på dets eksistens. Jeg lavede et opslag i facebookgruppen for mit postnummer og skrev en pressemeddelelse til lokalmedierne. Det gav pote! Skabet kom i TV2Øst og har siden været i lokalavisen flere gange. Også i den lokale facebookgruppe var der meget positiv respons, og jeg sørger stadig for at lægge et opslag derind cirka en gang om måneden, hvor jeg skriver, når jeg har udskiftet alle bøgerne i mit skab eller hvis der har været flere og hente bøger, end der er blevet doneret bøger, så der er lavvande i skabet. Hver gang udløser det flere besøgende og nye donationer.

Du kan lægge en notesbog i skabet, hvis du synes, det kunne være hyggeligt med hilsner fra de besøgende.

Et meget aktivt bogbytteskab
Siden da har det taget fart med det lille bogskab. Det bliver benyttet af flere og flere, og jeg har for længst måtte udskifte kaninburet med et større skab, der kan rumme nogle hundrede titler. Når vejret er godt, kommer der 10-15 besøgende i skabet, og gennem tiden har jeg fået en hel del søde beskeder, som glade læsere lægger i de bøger, de donere, eller i min postkasse. Det er en skøn fornemmelse, at jeg har bidraget til at give måske hundredvis af mennesker gode læseoplevelser, og indrømmet, så snupper jeg selv engang imellem en bog i skabet, når der kommer noget spændende nyt ind. Jeg er jo også bogskabsbruger, og i mit eget skab har jeg den fordel, at jeg ofte som den første opdager, når der kommer gode sager i skabet.

Jeg hjælper dig i gang
Jeg håber, du har fået lyst til at starte dit eget bogskab til glæde for dig selv og alle os andre bogelskere, og du er velkommen til at skrive til mig, så donerer jeg dig gerne et par stakke gode bøger, til at begynde dit nye bogbyttefællesskab. Kontakt mig på emailen lamberth@live.dk, på Facebook eller Instagram. Du kan også begynde med en inspirationstur til andres bogskabe. På hjemmesiden Mellem linjerne finder du en liste og et kort over danske bogskabe.

Få “Bogslugerens guide til det gode læseliv” på email ganske gratis.

Den lille guide til mere læseglæde indeholder:
*Få læst mere i hverdagen
*Hjælp dit barn til at læse mere
*Få styr på bogsamlingen
Samtidig får du fremover det bedste fra Bogslugerens blog, og du kan altid melde dig fra igen.


Published inBogbytteskabe

3 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *