Skip to content

Guide: læsejournal for bogelskere

Guide: læsejournal for bogelskere

At føre en læsejournal kan give dig overblik over din læsning og større glæde ved læselivet.

Jeg må indrømme, at jeg i starten ikke brød mig om ideen om at notere, hvad jeg læste. For mig er læsning en stor nydelse, og jeg var bange for, at det skulle begynde at lugte af arbejde, hvis jeg begyndte at veje og måle min læsning. Jeg satte mig ikke et årligt mål på Goodreads, fordi jeg ikke ville risikere at blive fristet til at læse kortere bøger for at opnå et bestemt mål, og på samme måde var jeg bange for at alene det at gøre noter om min læsning ville spolere den spontane læseglæde.

Men sidenhen har jeg opdaget, at det er fantastisk at have ét sted, hvor jeg kan notere både de bøger jeg har læst, og de bøger jeg vil læse. Så huske jeg bedre, hvorfor jeg gerne vil læse en bestemt titel, og hvad det var der gjorde en bestem bog fantastisk at læse.

Man kan føre sin journal på godt gammeldags papir, der har den fordel, at man huske det man har skrevet bedre, og at man har en undskyldning for at købe en lækker lommebog. Man kan også føre loggen online på f.eks. Evernote, så har man den altid ved hånden og løber aldrig tør for plads. Der kan man også organisere sin bogsamling – se her hvordan jeg gør det.

Jeg fører læsejournal for at huske mine gode læseoplevelser. Uanset hvor fantastisk en bog har været, kan det være svært at huske, præcis hvad der gjorde den så fed måneder eller år senere. Var det en bestem karakter, stemningen, temaet eller plottet? Det giver en skøn glæde at bladre tilbage og genkalde sig de gode læseoplevelser.

Ideer til læsejournal

Der er mange måde at føre læsejournal. Det kan være alt fra en simpel liste over læste bøger til en omfattende dagbog over læselivet. Du må finde det niveau, der passer til dig.

Find ud af, hvor meget du vil notere om hver bog. Det skal være så omfattende, at du har glæde af din log sidenhen, men ikke så omfattende, at det bliver en klods om benet at udfylde den. Du kunne for eksempel udfylde følgende kategorier;

  • Datoen du begyndte og blev færdig med bogen.
  • Mediet (fysisk bog, ebog, lydbog)
  • Antal sider
  • Antal stjerner du vil give bogen
  • Et kort referat af handlingen
  • Andre bemærkninger til bogen

Alene det at have en liste over de bøger, du har læst, kan vise sig at være meget nyttigt. Vælger du en simpel liste, kan du overveje at bruge Goodreads til at holde styr på læsningen.

Ønskelisten

Mange læsere vil nok være enige i, at noget af det værste og samtidig det bedste er at vælge den næste bog, man skal læse. Er du typen, der aldrig kan beslutte dig, kan du have glæde af at lave en ønskeliste over kommende læseoplevelser. Disse lister har det med at vokse hurtigere, end man kan nå at læse sig igennem dem, men det er helt i orden, hvis man affinder sig med det, og listen er god at have, når man skal vælge det næste læseeventyr. Du kan lave den så simpel, at du bare noterer titel og forfatter, eller du kan notere hvor du blev inspireret til at læse den, og hvorfor du tror, du vil synes om den. Det kan være gavnligt måneder senere, når du støder på bogen, og en klokke ringer i dit baghoved, men du fuldstændig har glemt, hvorfor du ville læse netop den titel.

Du kan endda lave flere ønskelæselister opdelt efter temaer eller genre, hvis du har særlige ønsker til dit fremtidige læseliv. Det kan være lister som: “Science fiction bøger jeg vil læse,” “Sydamerikanske forfattere jeg vil læse” osv. Måske vil du endda udfordre dig selv med mere avancerede lister som “En bog fra hvert europæisk land,” “En klassiker om måneden” eller “bøger af lokale forfattere.” Der er uendelige muligheder, og hvis du dedikere din læseønskeliste til et sætligt tema, kan den føre dig ud på læseeventyr, du ellers aldrig havde oplevet. 

Få “Bogslugerens guide til det gode læseliv” på email ganske gratis.

Den lille guide til mere læseglæde indeholder:
*Få læst mere i hverdagen
*Hjælp dit barn til at læse mere
*Få styr på bogsamlingen
Samtidig får du fremover det bedste fra Bogslugerens blog, og du kan altid melde dig fra igen.


Published inLæseglæde

Comments are closed.