Det er lækkert at have styr på sine bøger. Hvad enten det er, fordi du efterhånden har så mange, at det er blevet ganske umuligt at finde den rette bog, når du har brug for den, eller det bare er din indre organisator, der giver dig hysteriske anfald, hvis ikke der er styr på dine elskede romaner.
Men hvordan organiserer man den voksende bogsamling bedst?
Organiser efter forfatterens efternavn
Romanerne på bogreolen kan man organisere alfabetisk efter forfatternes efternavn, som de gør det på biblioteket. Det har den fordel, at man let kan finde en specifik bog og har et samlet overblik over, hvilke bøger man ejer af en bestemt forfatter. Det er sådan, jeg selv har indrettet mine reoler, og det er jeg glad for, selvom det som alle systemer har sine ulemper.
For det første må man holde en sirlig orden, ellers vil man snart opdage, at Umberto Eco er kravlet helt over til Stephen King, og at den Terry Pratchett roman, man smed fra sig forleden, fordi der kom forstyrrende gæster, har møvet sig ind mellem Reuter og Romer.
For det andet har man balladen, når man køber nye bøger, der skal ind i systemet. Et par velvoksne Follett romaner kræver at man skubber hele rækken af bøger, som så skal rykkes ned på næste fyldte hylde, som igen skal ned på næste fyldte hylde, og det bliver pludselig bøvlet at rykke hele samlingen, hver gang man har brændt madpengene af på bogstaver.
En anden ulempe er, at man let kan finde romanen, hvis man kan huske forfatterens efternavn, men ikke, hvis man kun kan huske titlen. Så rager man rundt og ender med at bladre forelsket i gamle kendinge, man allerede har læst i laser, og glemmer fuldstændigt, hvilken bog man jagtede. Den kvikke læser vil måske foreslå, at have romanerne organiseret efter titel, men så har man balladen, når man kun kan huske forfatteren. Ak og ve, bibliofilens liv er fyld af plager, men denne gordiske knude kan løses forholdsvist enkelt med et digitalt system som Evernote, som jeg vender tilbage til.
Organiser efter farve
Denne måde at organisere sin bogsamling vil jeg overlade til overgearede booktubere, men hvis du har den æstetiske viljestyrke, der skal til at holde sådan et farveregime i hævd, så slå dig endelig løs. Og hvem ved? Måske vil det vise sig, at det er nemmere at huske farven på en roman, end at huske forfatter og titel, og dermed har du bevidst, at de kække bibliotekarer, der gør grin med lånere, der efterspørger “sådan en rød bog,” simpelthen ikke har forstået farveorganiseringens velsignelser.
Gå digitalt og få din bogsamling på din computer og mobil
Efterhånden som bogsamlingen vokser, kan man med fordel finde sig en digital løsning. Dels fordi det der EDB vist nok er ret godt til at organisere ting og sager, og dels fordi man også får den fordel at have sin bogsamling med sig på mobilen, så man undgår at købe tredje eksemplar af den samme roman. Der er en del gode systemer at vælge imellem. Her vil jeg fremhæve Evernote og Goodreads, som jeg har bedst erfaringer med og bruger dagligt.
Evernote
Evernote er et digitalt notesystem, man kan bruge til at organisere hvad som helst. Jeg bruger det til at skrive mine romaner, så jeg har overblik over plot, steder, personer og min research. Men Evernote bruger jeg også til at holde styr på min bogsamling. Jeg opretter en note for hver roman med navn og titel i overskriften. I Evernote er der et system med “tags,” man kan hæfte på de enkelte noter, så jeg gør en dyd ud af at få markeret den enkelte romans note med genre og enten “læst” eller “ulæst.” Det gør, at jeg har det fulde overblik over min samling, og med søgefunktionen finder jeg let de titler, jeg leder efter. Tag-systemet gør, at jeg kan søge indenfor specifikke genre i min samling og sortere efter, om jeg allerede har læst romanen. På den måde kan jeg udvælge tagget “historisk roman” og “ulæst,” når jeg skal vælge mit næste læsefix og trænger til en tidsrejse. At systemet er opbygget af noter har ydermere den fordel, at man kan skrive kommentarer til læseoplevelsen i selve noten.
Da Evernote fås på alverdens platforme, som synkroniserer helt problemfrit, har jeg altid min bogsamling med mig i lommen, så jeg kan søge en roman frem, når jeg står i antikvariatet og bliver i tvivl, om den står på hylden derhjemme.
Jeg har betalingsversionen af Evernote, men det er kun, fordi jeg skal bruge de ekstra funktioner i organiseringen af mit romanskriveri. Den gratis version er rigeligt god til at holde styr på bogsamlingen.
Evernote kan hentes her og findes til både PC, android, IOS og i en online version.
Goodreads
Goodreads er et digitalt bogreolsystem, hvor du kan have overblikket over din bogsamling. Det er som udgangspunkt organiseret i tre boghylder; det man har læst, det man læser og det man gerne vil læse fremover.
Goodreads findes både online og som app, og man kan let sortere sine bøger efter alverdens kriterier som selvfølgelig titel og forfatter, men også popularitet, udgivelsesdato, sidetal og datoen man læste bogen. Der er også tags i Goodreads, hvis man vil organisere sin samling yderligere.
Ud over at være en digital boghylde er der også et socialt element i Goodreads, hvor man kan så digitale bogvenner, anmelde bøger og få anbefalinger. Skal man sammenligne Goodreads og Evernote, så er Goodreads den færdige pakke, fordi den er skabt til at organisere bøger. Alt er sat op og køreklart, det er bare at gå i gang. Til gengæld har det ikke den fleksibilitet som noterne i Evernote har, fordi det system er skabt til at organisere hvad som helst.
Goodreads har også et system med udfordringer, der kan motivere til at få læst, som jeg skrev om i “Få læst mere i hverdagen.“
Skulle du begynde at bruge Goodreads er du velkommen til at kigge forbi min profil. Jeg vil meget gerne hjælpe dig godt i gang: https://www.goodreads.com/author/show/19256017.Benjamin_Lamberth
Rigtig god fornøjelse med at få styr på samlingen!
Be First to Comment