Lige siden de første datamater kom frem i 1950’erne har man spået bogens uddøen, men den papomviklede papirstak har vist sig særdeles sejlivet.
De senere år har ebogen og især lydbogen vundet frem, men omsætningen på fysiske bøger er overraskende stabil, og faktisk står papirbøgerne stadig for 76% af omsætningen på det danske bogmarked. Børn læser lidt mindre de senere år, men den slags har det med at vende, når der kommer en trend, hvor det giver status at have læsende børn (Vil du være en trendy firstmover og, nå ja, give dine børn læsningens vidunderlige gave, så se mit opslag om at give sine børn gode læsevaner).
Lydbøger stormer frem og har affødt et væld af streamingtjenester som som Mofibo, Saxo Premium, Chapter og Bookmate. De er et skønt supplement til den fysiske bog, som man kan bruge, mens man ordner have og går tur med Fido. Det er den håndfrie bog, og for en hel del mennesker er det den eneste bogoplevelse, de får i hverdagen.
I de kommende år tror jeg, man vil se en eksplosion i antikvariater, når genbrug og klimavenlige shopping-alternativer for alvor slår igennem. Papirbogen er ufatteligt klimavenlig og billig at producere, den kan nydes igen og igen af et utal af brugere, og så er den ikke til at slide op. Den er, kort sagt, et elendigt produkt på et kapitalistisk marked, der oversvømmes af brugte bøger. Mens andre medier kræver, at IT-branchen producerer kortsigtede gadges, der smadrer klimaet og skal fornys konstant, er papirbogen overraskende klimavenlig og stort set 100% genanvendelig. Det tror jeg kan blive papirbogens styrke fremover. En anden klar fordel for den gammeldags bog, er at den ikke kræver en skærm i en tid, hvor alt for mange tilbringer flere timer foran en skærm, end de bryder sig om.
Til sidst en ganske uvidenskabelig betragtning, som dog varmer mit læsehjerte meget:
Udenfor mit hus har jeg opstillet bogbytteskab, hvor man kan donere og hente bøger ganske gratis. Det er en stor glæde for mig at sidde indendørs med en god bog eller med skriveri på mine romane, mens jeg ser dem bytte bøger ude bag vinduet. Jeg vil tro, det bliver besøgt 15-20 gange, når vejret er godt, og der kommer over 1.000 nye donationer hvert år. (Vil du have samme fornøjelse af et bogbytteskab, kan du se her, hvordan man kommer i gang)
Alt i alt er der ingen grund til at være bekymret for bogens fremtid. Forfatterne kan man måske nære en lille ængstelse for, efterhånden som maskinlæring bliver mere avanceret, og computer skriver flere og mere komplekse tekster. Men jeg tror på, at mine tipoldebørn også vil nyde en god papirbog, mens de er i karantæne på månebasen eller hviler ud efter det seneste dødsensfarlige skraldetogt gennem atomhelvedets dystre ruiner.
Be First to Comment