Skip to content

Mine 5 bedste bogminder – Gæsteindlæg af forfatter K.B. Assenholm

Gæsteindlæg af forfatter K.B. Assenholm

Jeg har altid elsket at læse, og som barn pløjede jeg igennem alt fra Anders And blade til murstensromaner i børneformat. Nogle af historierne har fået en særlig plads i mit hjerte. Det er dem, jeg har læst allerflest gange og dem, jeg har glædet mig allermest til at dele med mine børn.

Dem får du her (i vilkårlig rækkefølge):

1) Det lille hus på prærien af Laura Ingalls Wilder

Det her er en vaskeægte børneklassiker, der stammer helt tilbage fra 1932, hvor den første bog i serien blev udgivet. Her følger vi pigen Laura og hendes nybyggerfamilie, der i slutningen af 1800-tallet rejser gennem prærieland og store skove for at finde et hjem. Vi hører om deres hverdag, deres venner og deres udfordringer – simpelt, men ganske fortryllende.

Som barn var jeg fuldstændig besat af bøgerne her. Jeg ejede dem ikke selv, men lånte dem utallige gange på børnebiblioteket på min folkeskole. Dengang var der et lille papkort bagerst i bogen med en oversigt over lån, og mit navn fyldte næsten alle rækkerne.

Jeg har ikke introduceret serien her for mine børn endnu, men jeg glæder mig vildt meget til at gøre det. Jeg glæder mig faktisk også til selv at høre historierne igen og se, hvor meget jeg kan huske.

2) De 5 af Enid Blyton

”De 5” er en form for børnekrimi, hvor hver bog byder på nye gåder. Hovedpersonerne er de tre vakse søskende Anne, Dick og Julian, som sammen med deres kusine Georg og hendes hund Tim oplever det ene eventyr efter det andet.

Der er mystik for alle pengene og masser af fart over feltet. Og så er der en nærmest uendelig strøm af bøger, eftersom forfatteren har skrevet over 30 styks.

Min bedste veninde i folkeskolen havde en kæmpe stak ”De 5” bøger på reolen, og dem fik jeg heldigvis lov til at låne. Jeg slugte den ene bog efter den anden og følte mig vældig detektivagtig hver gang.

Jeg husker serien her som hæsblæsende spændende, men nu hvor jeg har genlæst de første tre bøger sammen med ungerne, er min begejstring dalet en smule. Som voksen kræver det minimal energi at regne plottet ud, men skidt nu med det. Mine drenge finder bøgerne usandsynligt spændende og kan næsten ikke vente med at høre mere, når vi må stoppe. Det er så hyggeligt at se deres begejstring, og det gør mit nostalgiske boghjerte blødt.

3) Bulderbybogen af Astrid Lindgren

Jeg er stor fan af Astrid Lindgrens børnebøger. Hun har skrevet mange skønne historier, som jeg husker tydeligt fra min barndom, men den jeg har læst flest gange, må være ”Bulderbybogen”.

Jeg havde mit eget fine eksemplar, som jeg selv havde valgt i boghandlen, og det blev flittigt læst. Lidt ligesom med ”Det lille hus på prærien” nød jeg virkelig de små simple hverdagsfortællinger. Der er ikke meget mystik, men hele Bulderby-universet emmer bare af god stemning, stærke venskaber og hygge, og det holder max.

Vi er netop begyndt på bogen her derhjemme, og til min store lettelse er drengene vældig glade for den. Jeg havde en idé om, at de ville finde den kedelig, men nu er vi snart halvvejs, og de er stadig opslugte af den – yay!

4) Davy Crockett af Tom Hill

Der er skrevet flere bøger af og om den amerikanske pioner, pelsjæger og politiker Davy Crockett, men hjemme hos os stod der altså en serie børnebøger på hylden, og det er dem, jeg har læst.

De er skrevet af den danske forfatter Karen Brunés under pseudonymet Tom Hill og udkom tilbage i 50’erne. Vi manglede de sidste to bøger i serien, så dem fik jeg aldrig læst, men til gengæld har jeg læst de andre et utal af gange.

Her er vi tilbage i datidens USA, men der er lidt mere fart over feltet end i ”Det lille hus på prærien”. Der er eventyr, nervepirrende konflikter og kampe, indianere og vilde naturoplevelser.

Jeg husker bøgerne her som helt fantastiske, og jeg glæder mig til at genlæse dem med mine drenge. Jeg ved faktisk ikke helt, hvor bøgerne er blevet af, men jeg må en tur i gemmerne, og ellers plejer dba også at være et godt sted at lede.

5) Troldepus af Dines Skafte Jespersen

Endnu en børneklassiker, i hvert fald i dansk regi. ”Troldepus” er en serie af historier om en lille fræk trold, der bor midt ude i skoven og kan gøre sig usynlig ved hjælp af en hvid pind. Der er narrestreger og eventyr på stribe, når Troldepus bevæger sig rundt i skoven og møder både venner og fjender, og jeg husker hele universet som virkelig hyggeligt.

Jeg læste for nyligt den første af bøgerne højt for min ældste dreng, og her må jeg altså indrømme, at jeg blev lidt skuffet. I mine minder er det hele super spændende og charmerende, men her knap 30 år senere fandt jeg desværre historien lidt tynd og kedelig.

Men altså, min søn var vild med den, så den har ikke helt mistet sin magi, og så er alt jo godt.

Nå, det var lidt om mine bogminder. Måske du kunne genkende nogle af dem?

Kh. Kirstine

K.B. Assenholm er boganmelder, blogger og forfatter til den anmelderroste roman ”Manden der glemte sig selv”.
Hjemmeside: www.kb-assenholm.dk
Instagram: https://www.instagram.com/k.b.assenholm

Få “Bogslugerens guide til det gode læseliv” på email ganske gratis.

Den lille guide til mere læseglæde indeholder:
*Få læst mere i hverdagen
*Hjælp dit barn til at læse mere
*Få styr på bogsamlingen
Samtidig får du fremover det bedste fra Bogslugerens blog, og du kan altid melde dig fra igen.


Published inLæseglæde

Be First to Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *